2013. július 29., hétfő

Teszteld! 11 divatfogalom, aminek jelentését illik ismerni

01. Androgün

Az androgün szó azokat az embereket – általában modelleket – jelenti, akikről ránézésre nehéz megmondani, hogy férfiak vagy nők. A kifejezést használhatjuk férfiakra és nőkre egyaránt, ha nehéz megállapítani a nemüket.

Jean Paul Gaultier volt az első, aki megjelenése alapján nőnek látszó, de valójában férfi modellen, vagyis egy androgünön mutatta be menyasszonyi ruháját.
 
 
 
 
 
 
 
 
1

2. Uniszex

Az uniszex és az androgün fogalmak erősen eltérő jelentéssel bírnak. Az uniszex stílus olyan ruhákat, megjelenési/öltözködési formákat vagy akár parfümöket takar, amelyek mindegyik nem számára alkalmazható.

Általában a sportos stílus velejárója az uniszex, a lényeg az, hogy viselése, használata nem csorbítja sem a nő nőiességét, sem pedig a férfiak férfias megjelenését, benyomását.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2

3. Metroszexuális

A metroszexuális szót különféleképpen értelmezik manapság, de eredeti jelentése alapján nem feltétlenül utal szexuális beállítottságra, inkább megjelenési stílusra.

Olyan férfit jelent, aki sokat ad külsejére, a test- és arcápolásra, lényegesen többet annál, mint egy hagyományos férfi, sokkal inkább annyit, mint egy nő. A szó egyébként a „metropolitan” és a „heteroszexuális” szavak összeillesztéséből ered, mivel leginkább nagyvárosokban élő férfiakra jellemző a metroszexualitás.
 
   





3

4. Überszexuális

Az überszexuális szót eredetileg azért találták ki, hogy a metroszexuális férfiakon belül megkülönböztessék azok kifejezetten sikeres, egyben férfias, határozott és gyakran rámenős típusát, vagyis a modern Casanovát.

Az überszexuális férfiak tehát azok, akik külsőleg és belsőleg egyaránt tökéletesen megfelelnek a nők álmainak: szépek, ápoltak, divatosak, és nagyon sikeresek, szóval minden szempontból nagymenők.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4

5. Boyfriend stílus

A boyfriend, vagyis „fiúbarát” stílus arra utal, hogy ennek követője leginkább úgy néz ki, mint aki reggel a fiúja ruháiba öltözött, és ez vonatkozik a fazonra és a méretre egyaránt.

Vagyis az irányzat magába foglal bő, egyenes szárú nadrágokat, főleg farmereket, amelyek alját szélesen vissza kell hajtani. Emellett velejárói még a férfiingre emlékeztető darabok, sőt a nyakkendő, a nadrágtartó és a hagyományos férfikalap is.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5

6. Haute Couture

Az Haute Couture szó szerint annyit jelent, mint „magas szabászat”, és a nagyon minőségi anyagból készült, egyedi tervezésű darabokat takarja, amelyeket egy híres divatház vagy tervező készített a kifutóra, vagy konkrét személy megrendelésére.

Nem ritka, hogy a szokásosnál lényegesen több kézimunka kell az ilyen ruhák elkészítéséhez. Olasz megfelelője az Alta Moda kifejezés.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6

7. Heroinsikk

A heroinsikk kifejezés eredete az, hogy Kate Moss, az akkor frissen felfedezett modell rendkívül soványan és nagyon elhanyagolt külsővel pózolt a róla készített divatfotókon. Alkata miatt sok támadás érte, azzal vádolták, hogy az anorexiát népszerűsíti.

Majd lefotózták kokain fogyasztása közben, így az irányzat összefonódott a csontsoványsággal és a beteges hatású, az elhanyagolt megjelenéssel.
 
 
 
 
 
 
 
7 

8. Oversize

Az oversize kifejezést általában a túlméretezett ruhadarabokra használatos.

Vagyis oversize-nak nevezzük a szükséges méretnél nagyobb kabátokat, sálakat, vagy a lógó nadrágokat is, mivel ezek felvéve tényleg úgy mutatnak, mintha néhány mérettel nagyobbat választottunk volna a kelleténél. Idén például kifejezetten divatosak az oversize kardigánok, sálak és kámzsák, melyek kényelmesek, lazák és szexik is.
 
 
8

9. Retró

A retró fogalom jelentése, hogy a divatirányzat olyan elemekhez nyúl vissza, amelyek néhány évtizeddel korábban már divatban voltak.

Természetesen nem ugyanaz minden, hiszen akkor nem kellene megvennünk az új darabokat, de igazán jellegzetes vonalak, szabások és színek kerülnek vissza a divatba, egyértelműen idézve sokunk gyerek- vagy fiatalkorát, így érzelmileg is vonzva bennünket a retróhoz.
9

10. Rockabilly

Neve alapján is könnyű kitalálni, hogy a rockabilly stílus mit is tartalmaz: a rock and roll korai időszakára utaló elemeket.

Vagyis ha szeretnénk ennek az irányzatnak hódolni, akkor ideje beszerezni – vagy a szekrény mélyéről előkeresni – néhány rövid bőrdzsekit, térdig érő, alsószoknyákkal felturbózott ruhákat, ha pedig bevállalósabbak vagyunk, akkor kapjunk elő egy fekete bőr miniszoknyát is.
10

11. Vintage

A vintage olyan ruhákra utal, amelyek leginkább nagymamáink és dédanyáink korosztálya járt, akár a világ másik felén is. Vagyis a világháború előtti idők divatát idézi, általában úgy, hogy egyes darabokat, elemeket átvesz abból a világból.

Színekben a halvány, sokszor kopottas színek jellemzőek, amelyek szintén utalnak arra, hogy ezek a darabok bizony már jónéhány évtizede voltak újak.

A divatfogalmak is csak idegen szavak: nagyjából sokan tudják, hogy mit takarnak, de még jobb, ha mi a pontos jelentéssel vagyunk tisztában, sőt akár ismerjük a mögöttük meghúzódó történeteket, magyarázatokat is. Ezek is a divattörténelem részei, melynek hatásait a mindennapi divatban is viszontláthatjuk, legyen szó ruhákról, kiegészítőkről, színekről, szabásokról vagy akár modellekről.